Un cont de utilizator este o colecție de informații de care Windows ține seamă atunci cînd decide ce fișiere și foldere poți accesa, ce modificări poți aduce setărilor PC-ului sau programelor de pe acesta, sau chiar ce programe poți accesa sau nu.
Folosirea conturilor de utilizator are marele avantaj de a permite fiecărui utilizator al PC-ului să își personalizeze după cum consideră de cuviință experiența pe care o are la lucrul cu Windows, și de a putea păstra aceste personalizări fără a afecta conturile și datele celorlalți utilizatori ai PC-ului.
Fiecare persoană își poate accesa contul folosind un nume de utilizator și (dacă s-a creat) o parolă.
Există trei tipuri de conturi de utilizator, fiecare conferă utilizatorului un grad diferit de control asupra computerului.

  • Utilizator standard – se recomandă pentru utilizarea cotidiană a calculatorului, permite rularea de programe și accesarea de fișiere în regim normal, dar există anumite restricții de acces la anumite setări, în special la cele de securitate sau de sistem pe ansamblu.
  • Administrator – se recomandă utilizarea acestui tip de cont atunci cînd trebuie efectuate modificări importante în sistem sau atunci cînd unele programe solicită drepturi de administrator pentru buna funcționare.
  • Cont de oaspete (Guest) – se recomandă folosirea acestui tip de cont atunci cînd o persoană are nevoie de acces temporar la un PC pentru activități simple.

Încercăm acum să vedem cum se poate crea și configura un cont de utilizator sub Windows 7, și ce facilități ne oferă sistemul de gestionare a conturilor.

[nggallery id=1]

0 comments