Mai toată lumea a auzit de sisteme de operare pe 32 de biți și pe 64 de biți, dar nu întotdeauna este clar care sistem de operare e potrivit pentru care calculator/utilizator. Dacă te întrebi ce Windows să folosești, pe 32 sau pe 64 de biți, atunci acest articol te va ajuta să decizi ce se potrivește mai bine.

Tot mai mulți utilizatori instalează deja versiuni pe 64 de biți ale sistemului de operare, fără a avea foarte clar în minte motivul pentru care fac această alegere. Hai să detaliem pentru a vedea ce ai de cîștigat și eventual de pierdut dacă alegi 32 sau 64 bit.

Dacă ai cumpărat un sistem nou cu Windows preinstalat, poți afla foarte ușor ce versiune este instalată. În Windows 7 apasă Start și scrie System. La secțiunea Control Panel a rezultatelor alege System. Fereastra care se deschide conține informația căutată :

Cum aflu daca am Windows pe 32 sau pe 64 de biti ?

Ceea ce trebuie avut în vedere este că înainte de a alege un sistem de operare pe 64 de biți trebuie verificată compatibilitatea procesorului. Majoritatea sistemelor noi conțin procesoare compatibile, dar încă mai există sisteme ieftine care nu au procesoare compatibile 64 bit.

Sistemele de operare pe 32 de biți nu pot utiliza mai mult de 4096 MB RAM (4 GB). Orice program instalat pe Windows primește 4 GB de memorie virtuală pentru rulare.

În sistemele moderne de operare există și suportul pentru Phisycal Address Extension, o tehnologie suport pentru procesoare care permite sistemelor de operare să folosească pînă la 64 de GB de RAM, dar de această facilitate va beneficia doar sistemul de operare, în cele mai multe cazuri aplicațiile nefiind proiectate pentru a folosi această posibilitate.

Această limitare de acces la memoria RAM a sistemelor de operare pe 32 de biți nu se referă doar la programe, ci și la componentele hardware instalate pe sistem, care, în timpul funcționării primesc anumite segmente de memorie (vorbesc aici despre BIOS, placa de bază sau placa video, de exemplu). Din cauza limitării cantității de memorie accesibilă, aceste componente lipsesc sitemul de operare de o anumită cantitate de memorie. Asta în cel mai bun caz, dar se întîmplă frecvent ceva și mai rău, anume că două componente hardware folosesc porțiuni comune de segmente de memorie, ceea ce poate însemna instabilitate a sistemului de operare.

Comparativ cu sistemele de operare pe 32 de biți, cele pe 64 de biți pot accesa 17,2 miliarde Gigabiți de memorie, ceea ce reprezintă o limită mai mult decît generoasă pentru nevoi curente și viitoare. Automat componentele hardware nu vor mai lua din memoria necesară sistemului de operare.

Limitările la cantitatea de RAM accesibilă pe 64 de biți sunt de altfel pentru Windows pe 64 de biți criteriu de licențiere, limitele de acces stabilite de Microsoft fiind cele de mai jos:

Limite fizice RAM pe sisteme de operare și pe versiuni
Windows 7 pe 64 biți

Windows 7 Ultimate 192 GB
Windows 7 Enterprise 192 GB
Windows 7 Professional 192 GB
Windows 7 Home Premium 16 GB
Windows 7 Home Basic 8 GB
Windows 7 Starter nu are versiune 64 bit.

Windows 8 pe 64 biți

Windows 8 Enterprise 512 GB
Windows 8 Professional 512 GB
Windows 8 128 GB

Comparativ cu limita de 2 GB pentru o aplicație la versiunile pe 32 de biți, la cele pe 64 de biți limita maximă este 8 TerraBytes (diferența e uriașă !), și asta fără elemente suplimentare în proiectarea aplicațiilor pe 64 de biți. Asta se simte foarte bine la programe de editare video sau la jocuri pe 64 de biți, care vor rula mult mai rapid și vor fi mult mai stabile.

În cazul sistemului de operare Windows, versiunile pe 64 de biți sunt mai sigure pentru că sistemul de operare este protejat împotriva destabilizării nucleului sistemului de operare prin suportul pentru o tehnologie numită hardware data execution prevention și prin obligativitatea folosirii exclusive a driverelor de dispozitiv pe 64 de biți certificate digital.

Se naște întrebarea firească dacă aplicațiile pe 32 de biți pot rula pe Windows x64. Ei bine, Windows pe 64 de biți conține un sistem de compatibilitate pentru aceste aplicații, numit Wow64, care comută procesorul sistemului între modurile de funcționare pe 32 de biți și pe 64 de biți în funcție de ce instrucțiuni ale cărui program trebuie executate. Așa că aplicațiile pe 32 de biți vor funcționa sub Windows x64. Există însă și excepții importante care nu vor funcționa, cum ar fi driverele proiectate pentru sisteme de operare pe 32 de biți, anumite programe antivirus sau extensii pentru meniul contextual din Windows ale programelor care nu sunt proiectate pentru 64 de biți, precum și unele aplicații multimedia. Marea majoritate a programelor vor continua să funcționeze normal pe sisteme pe 64 de biți, dar dacă pe pagina producătorului veți găsi versiunea pe 64 d ebiți a programului, nu ezitați să o folosiți.

Există două mituri care trebuie detronate. Unul potrivit căruia sistemele pe 64 de biți folosesc o cantitate dublă de memorie RAM și altul care spune că sistemele pe 64 de biți sunt de două ori mai rapide decît cele pe 32 de biți.
Este adevărat că sistemul de operare pe 64 de biți are nevoie de mai multă memorie din RAM-ul instalat față de cel pe 32 de biți, dar nu este vorba nicidecum despre o cantitate dublă. Ceea ce va crește foarte mult în cazul sistemelor de operare pe 64 de biți este dimensiunea kitului de instalare și, implicit spațiul pe disc al sistemului de operare instalat. Acestea se întîmplă pentru că, pe lîngă sistemul de operare propriu-zis este necesar și pachetul WOW de compatibilitate pentru aplicațiile pe 32 de biți, iar aceasta ne va costa cîțiva GB de spațiu pe disc, ceea ce oricum nu mai este o problemă pentru discurile moderne de mare capacitate din ziua de azi.
În ce privește dublarea vitezei de lucru pe x64, pur și simplu sunt vorbe în vînt. E adevărat că atunci cînd un program care necesită multă memorie accesează o cantitate foarte mare de RAM, va lucra mai ușor și mai rapid, pentru că se reduce sau dispare lucrul cu hard discul și procesorul primește datele spre procesare mult mai repede. Beneficiile sînt clare, dar nu s-a ajuns nicidecum la dublarea vitezei de lucru.

În concluzie … ce sistem de operare să folosesc ?

Dacă ai un sistem sau vrei să cumperi un sistem cu 4 GB sau mai mult RAM, alegerea avantajoasă este versiunea Windows pe 64 de biți.

Aceasta va însemna stabilitate a sistemului de operare și o eficiență mare de lucru a programelor special create pentru x64.

Dacă vei folosi încontinuare programe în versiunea pe 32 de biți, acestea nu au nici un avantaj din faptul că rulează pe un sistem pe 64 de biți.

În ultimii ani am observat din proprie experiență că din ce în ce mai mulți utilizatori folosesc Windows pe 64 de biți, mai ales după lansarea Windows Vista. În timp aceasta se va dovedi opțiunea cea mai avantajoasă, pentru că toate programele vor fi migrate la versiuni pe 64 de biți, iar memoria RAM va fi din ce în ce mai rapidă și mai ieftină.

Personal, imediat după lansarea Windows Vista am făcut trecerea la versiunea pe 64 de biți și sunt mulțumit de alegerea făcută, chiar dacă aceasta a însemnat și investiții în hardware, pentru că unele periferice vechi pe care le aveam nu aveau drivere pentru x64. Dar, la urma urmei cu toții vrem să progresăm și să ținem pasul cu tehnologia modernă, așa că … tot răul spre bine.

In concluzie :

Dacă aveți sub 4 GB de RAM pe sistem, sugestia mea este să rămâneți cu Windows pe 32 de biți.

Lăsați un răspuns

105 Comentarii la "Windows – 32 bit versus 64 bit"


Oaspete
Adrian
1 iunie 2015

Buna ziua! Am un Laptop Asus x55a, 2 Gb RAM. si procesor Intelceleron 1,8 Dual Core, imi puteti spune ce versiune de windows sa instalez. Specific ca il folosesc doar la vizionarea filmelor si navigare pe net.

Oaspete
adrian cirjan
28 martie 2015

Am un laptop Acer cu 8GB memorie de RAM, dar nu pot folosi decat 3GB pt. ca sunt pe 32 bit… dar pe 64 bit nu merg unele programe si aveam deja un PC cam prost de 1GB de RAM… singurul motiv pt. care mi-am schimbat computerul a fost ca sa am parte de o performanta mai buna a jocurilor, DAR SI a programelor de editare… Practic e ca si cum n-as fi schimbat nimic?

Oaspete
28 martie 2015

Adrian, degeaba ai 8 GB RAM dacă sistemul de operare este pe 32 de biți. E ca și cum ți-ai fi luat retrovizoare de Lamborghini pentru căruță.

La fel, dacă te împiedici de niște programe vechi nu văd de ce ai luat un PC cu 8 GB RAM. Renunță dacă poți la versiunile vechi ale acelor programe în favoarea unor versiuni noi sau a unor programe similare mai noi.

Nu înțeleg ce vrei să spui cu … ”aveam deja un PC cam prost de 1GB de RAM”, te rog reformulează. Dacă vrei să zici că ai testat Windows pe 64 de biți pe un PC cu 1 GB RAM poți să uiți acel test, nu este deloc relevant. Am spus mai sus, în articol că nu are sens să încerci Windows pe 64 de biți decât de la peste 4 GB RAM. Dacă am înțeles greșit te rog să fii mai clar în exprimare ca să pot răspunde la obiect.

Oaspete
adrian cirjan
28 martie 2015

OK, sunt oribil la date tehnice…. Altfel exprimat, laptop-ul meu a venit cu Linux instalat, deci cand am mers sa imi bag windows-ul am fost intrebat ce sistem as prefera: 32 sau 64 bit. Mi s-au explicat avantajele si dezavantajele si am ales windows 32 bit, sperand ca programele de editat ar functiona mai bine, dar dupa ce am citit articolul am realizat ca mergea mai bine 64 bit (avand in vedere memoria de ram)… Am vrut sa intreb daca am ales bine sau nu…

Oaspete
adrian cirjan
28 martie 2015

Oh, si… nu intentionam sa folosesc programe vechi, ba din contra, m-am gandit ca si cele noi ar merge la fel de bine.

Oaspete
adrian cirjan
28 martie 2015

Deasemenea, laptopul avea deja 8GB de RAM, iar pe vechea unitate folosisem 32 bit, nu 64

Oaspete
28 martie 2015

Cel mai simplu este să spui ce vrei să faci cu acel laptop (muncă pentru firmă, jocuri, pentru uz general în casă, etc.) și cu ce programe lucrezi cel mai des.
Oricum, ai dedus corect că trebuie Windows pe 64 de biți pentru ca experiența ta cu PC-ul să fie mai bună. Mai departe, cam orice program mai nou funcționează la fel de bine pe 64 de biți.

Succes și sper că ai înțeles ca glumă, așa cum am intenționat, treaba cu retrovizoarele de Lamborghini la căruță …

Oaspete
adrian cirjan
28 martie 2015

In general pentru jocuri si editat filme, dar si altele, de ce nu…

Oaspete
28 martie 2015

Atunci clar 64 bit.

Oaspete
adrian cirjan
28 martie 2015

Mda, trebuie sa vad daca nu a inceput deja sa ii bage 32 bit, ca sa-i zic sa bage pe 64, ar fi nasol, multumesc oricum…

Oaspete
28 martie 2015

Nu ai pentru ce.

Oaspete
rere4fun
21 martie 2015

Salut! Am o intrebare: Am 4 GB ram, mi-ati recomanda sa imi pun windows pe 64bitz.Eu ma tem ca jocuri nu o sa mai mearga cu aceeasi peformanta ca pe versiunea 32X..tot stau sa ma gandesc
Am Gt9400 512mb si un Dual Core E7300 2.66

Oaspete
21 martie 2015

Nu ai nimic de castigat asa ca nu.

Oaspete
Serban
18 martie 2015

Buna ziua , as vrea sa stiu daca as putea trece pe windows x64 , procesorul este AMD Athlon(tm) Processor LE-1640 2.70 ghz , momentan am 2gb ram si o sa mai adaug 2 gb in cateva zile . Multumesc anticipat

Oaspete
tulceanu george
4 februarie 2015

buna ziua..am si eu o intrebare………am un pc pe 32bit…vreau sa-mi pun o placa video nvidia geforce7200 GS 256MB, dar este pe 64bit…este vreo problema daca o schimb..ma gandeam ca daca eu am sistem32 si placa este pe 64 sa nu mearga si sa mai fac vreo prostie……….aa..si inca o intrebare va rog…pot sa pun in pc-ul meu inca un hard …??am unul de 500 si vreau sa mai pun unul de 160……se poate???multumesc frumos…..

Oaspete
andrei
31 ianuarie 2015

buna ziua D-l Cosmin, am si eu niste nelamuriri. vreau sa imi cumpar o placa video noua la calculator ( Gigabyte NVIDIA GeForce 210, 1024MB, DDR3, 64bit, HDMI, DVI, VGA ) dar am un sistem de operare pe 32 bit windows 7 ultimate si vreau sa stiu daca poate fi compatibila placa video cu calculatorul meu. Momentan am tot a placa de la nVidia geforce, dar de 256mb, si merge fara probleme.

Oaspete
Bogdan
26 ianuarie 2015

Salut D-l Cosmin pt un laptop tosiba satellite c650d 4 gb ram pocesor amd athlom(tm)II pe320 dualcore 2,1 ghz ce varianta de windows 7 imi recomandati mar interesa mai mult pt gaming Multumesc anticipat

Oaspete
Vasile Giurgiu
18 iunie 2014

probabil, toate programele vor migra de 32 la 64, apoi la 128 si apoi la 256 biti, 256 kb, Gb, Tb samd :) :) :) ori, conceptul in sine va deveni efectiv doar o fila de istorie :)

Oaspete
18 iunie 2014

Ori noi vom deveni istorie … :) Este o evoluție firească și depinde doar de limitele fizice ale echipamentelor hardware.

Oaspete
marian1998
30 decembrie 2013

eu am 768 mb RAM imi pot instala windows 7 pe 32biti???

Oaspete
30 decembrie 2013

Accest articol http://wfl.ro/windows/totul-despre-versiunile-windows-7/ conține răspunsul la întrebarea ta. Mai exact, nu poți instala, oficial Microsoft spune că îți trebuie cel puțin 1 GB RAM pentru Windows 7, recomandabil chiar 2 sau 3 GB RAM pentru ca Windows 7 pe 32 de biți să și permită rularea decentă a programelor, nu numai pornirea calculatorului.

Oaspete
Acsente
26 august 2013

Salut ! Am 8 GB RAM si imi arata doar 2,5 usable. E de la versiunea de 32 de biti ?

Oaspete
27 august 2013

Scrie clar in articol. Nu stiu de ce mai intrebi.